Munakunta-osuuskunta

Munakunta perustettiin lähes sata vuotta sitten tehostamaan jäsentilojensa tuottamien kananmunien markkinointia ja vientiä. Historiansa aikana osuuskunta nousi pienten alueosuuskuntien keräilemien munien viejästä valtakunnan merkittävimmäksi pakkaamotoiminnan kehittäjäksi. Nykyään Munakunta on ns. omistajaosuuskunta. Liiketoiminta on siirretty Dava Foods Finlandille, jonka Munakunta omistaa puoliksi tanskalaisen Dava Food A/S:n kanssa.


Strategia

Pakkaamon omistaja

Tuottajalähtöinen omistajaohjaus

Jäsentensä yhteisö

Yhdessä viihtyminen, tiedotus

Tuottajaosuuskunta

Talouden turvaaja, pitkäjänteinen sijoittaminen

Tuottajan kumppani

Osaamisen edistäminen, tukitoimet

Munakunnan tarkoituksena on jäsentensä maatalouselinkeinon tukemiseksi jalostaa ja markkinoida jäsenten tuottamia kananmunia ja kehittää jäsenten siipikarjataloutta. Munakunnan uuden strategian mukaan Munakunta on myös jäsentensä yhteisö, jonka toiminnalla parannetaan osaamista, jaksamista ja viihtymistä. Osuuskunnan periaate

Jäsenyys

Munakunnan jäseneksi voidaan hyväksyä kananmunantuottaja, joka tekee tuotantosopimuksen Dava Foods Finlandin kanssa. Lisäksi jäsenen pitää maksaa sääntöjen mukainen osuuspääoma. Munakunnalla on lähes sata jäsentä eri puolilla Suomea. Jäsenenä olet myös välillisesti pakkaamon omistaja, ja osuuskunnan päätöksenteon kautta sinulla on myös mahdollisuus vaikuttaa pakkaamon toimintaan.
Liittyessään osuuskunnan jäseneksi on jäsenen maksettava liittymismaksu. Liittymismaksun suuruuden päättää hallitus, viime vuosina se on ollut 3000 euroa.

Lisäksi jäsenen on maksettava osuuspääomaa säännöissä  kerrottujen periaatteiden mukaisesti tuotantonsa laajuuden mukaisesti kymmenen vuoden kuluessa. Laskurilla voit arvioida osuusmaksusi suuruuden. Osuusmaksulle maksetaan korkoa, lisäksi olet osuusmaksuosuutesi suhteessa Munakunnan omistaja, joka luetaan maatalouden varallisuuteen.

Osuuskunnan säännöt

Hakeminen jäseneksi

Munakunnan jäsenyyttä haetaan hallitukselta, joka käsittelee hakemukset kokouksessaan. Oheisen jäsenhakemuksen voi postittaa Toimitusjohtaja Satu Levomäelle.

Lisätiedot ja hakemukset:
osuuskunta(at)munakunta.fi

Irtisanoutuminen

Jos tilan omistus muuttuu, jäsenyys voidaan siirtää tilan uudelle omistajalle. Jos tuotanto Dava Foods Finlandille päättyy, jäsenen on erottava.

Lisätiedot ja eroamisilmoitukset:
osuuskunta(at)munakunta.fi